Langres en omgeving, zeker een tussenstop waard

Pontificaal gelegen op zijn rotsgebergte, heerst Langres met zijn prachtige vestingtorens en vele kerktorens als heer en meester over het omliggende landschap. Stad van Kunst en Geschiedenis, hoort Langres met zijn middeleeuwse, Renaissance en klassieke erfgoed bij de vijftig mooiste steden van Frankrijk.

De versterkte binnenstad is bijzonder goed bewaard gebleven met zijn zeven poorten en twaalf torens, die u kunt bewonderen door over de stadsmuur te wandelen… 3,5 kilometer lang! Deze prachtige wandeling, voorzien van oriëntatietafels, neemt u mee om de oude stad, van waar u prachtig uitzicht heeft. Naar het oosten het meer van la Liez, de Marne vallei, de Vogezen; in het westen de Bonnelle vallei, en de hoogvlakte van Langres! De toren van Navarre is geopend voor publiek, dus u kunt een kijkje nemen in dit indrukwekkende bouwwerk met een diameter van 28 meter en een hoogte van 20 meter – en waarvan de muren wel 7 meter dik zijn! – Hierin bevindt zich twee gewelfde opslagzalen, en ook een prachtig kastanje houten draagconstructie.

Wanneer u een rondje om de stadsmuren bent geweest, kunt u de geboortestad van Diderot verder gaan bezoeken door de oude straten, met de elegante herenhuizen. Bewonder ook de Renaissance huizen, de romaans-gotische kathedraal Saint-Mammès uit de 12de-18de eeuw en zijn kloostergang, het Diderot plein, met daarop een bronzen standbeeld van de beroemde filosoof Denis Diderot, van de hand van de beroemde beeldhouwer Frédéric Bartholdi…

Niet ver van de kathedraal bevindt zich het museum van Kunst en Geschiedenis Guy-Baillet. Het moderne gebouw bewaart een prachtige collectie tussen zijn muren. Hier kunt u bijvoorbeeld het opmerkelijke mozaïek van Bacchus uit de 2de eeuw bewonderen, maar ook andere archeologische overblijfselen, en schilderij- beeld- en beeldende kunst collecties, en tijdelijke exposities over archeologie, geschiedenis of moderne kunst.

Eind mei staan tijdens het «fête du Pétard» de straatartiesten in de schijnwerpers, zoals acteurs, dansers, muzikanten, circusartiesten…

In de omgeving van Langres kunt u op vier meren – het meer van la Liez, de Charmes, de la Mouche en de la Vingeanne – watersporten beoefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *